apopseis / Media News

Οι δημοσιογράφοι σπάνε τα δεσμά του μνημονίου

Υπογράφει ο
Παναγιώτης Χανός

Δεν ξέρω αν έπαιξαν ρόλο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις, το λεγόμενο λόμπι του Τύπου, η γενικότερη απουσία της ενημέρωσης η μήπως εντέλει η διόλου αμελητέα ισχύς της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας. Δεν ξέρω αν ήταν μια ντρίπλα της κυβέρνησης για να εκθέσει το δημοσιογραφικό κόσμο στην ελληνική κοινωνία  ως μία δήθεν προνομιούχα τάξη, τη μοναδική, που διατηρεί την αυτοτέλεια του Ταμείου της. Δεν ξέρω επίσης αν αφού την εκθέσει, θα περάσει το άρθρο μια χειμωνιάτικη νύχτα ως μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο στα κρυφά. Εκείνο που ξέρω, από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ότι ο Τύπος κέρδισε σήμερα στη Βουλή μια καθαρή νίκη.
Παρακολούθησα τις εξελίξεις στην πρωτεύουσα, μέσα από τους διαδρόμους, τις αίθουσες και το πεζοδρόμιο της Ένωσης Συντακτών, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη. Από τις 12.00 το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι για να μάθουν πληροφορίες και να ακούσουν από κοινού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώθηκαν για το παρασκήνιο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, που επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως και συνήλθε στη συνέχεια με τουλάχιστον 90 λεπτά καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επικεφαλής συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΥ) είχαν διαβούλευση χθες μέχρι αργά το βράδυ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου από τον οποίο έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι το επίμαχο άρθρο 7 που αφορούσε το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων επρόκειτο να αποσυρθεί πριν την ψηφοφορία. Οι εξελίξεις τους αιφνιδίασαν καθώς εντέλει κατατέθηκε και ετέθη προς ψηφοφορία.

Η αγωνία ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων για την έκβαση της διαδικασίας. Το τελικό αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση: το άρθρο 7 που αφορούσε την ένταξη των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ, απερρίφθη με 143 όχι έναντι 136 ναι και 14 παρών. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε από τον κ. Πάρη Κουκολόπουλο, εισηγητή του κόμματος για νομοσχέδιο ήταν «ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 4 και «ΟΧΙ» στην τροπολογία που εντάσσει ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ. Εκτός αυτής της γραμμής βγήκαν συνολικά 15 βουλευτές (Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραϊτης, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος, Μ. Κασσής Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Χατζηοσμάν, Κ. Τριαντάφυλλος, Π. Δήμας, Μ. Χρυσοχοϊδης, Αν. Λοβέρδος, Αν. Γκερέκου, Δ. Κρεμμαστινός).

Τα χαμόγελα δειλά στην αρχή, όταν το προεδρείο ζήτησε επανακαταμέτρηση, έγιναν πιο πλατιά στη συνέχεια, όταν επιβεβαιώθηκε το αρχικό αποτέλεσμα.

Η δεύτερη σκέψη, μήπως το επίμαχο άρθρο επανέλθει σε ανύποπτο χρόνο δια της… πλαγίας μια χειμωνιάτικη νύχτα ως τροπολογία σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο ήταν ο φόβος και το αντικείμενο όλων των συζητήσεων. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συνδικαλιστές στην Αθήνα βρισκόταν και πάλι σε διαβούλευση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκειμένου να εκμαιεύσουν μια ακόμη διαβεβαίωση του (αν κρίνουμε από την πρώτη ίσως η προσπάθεια να μην ήταν τελικά δόκιμη) ότι το άρθρο θα αποσυρθεί οριστικά και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επαναφέρει υπό άλλη μορφή. Επιπλέον η περιπέτεια της απεργίας διαρκείας στα ΜΜΕ, μάλλον επρόκειτο να τερματιστεί πρόωρα, καθώς το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι ο βασικός στόχος επετεύχθη.

Να σημειώσουμε εδώ το προφανές της υπόθεσης ότι με το πρόσχημα της ένταξης στον ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση ορέγεται το αποψιλωμένο από τα… κουρέματα Δημοσιογραφικό Ταμείο που διαθέτει ακόμη αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία έχει σημασία να τονιστεί ότι αποκτήθηκαν από τις εισφορές των μελών του και τα έσοδα από το Αγγελιόσημο (Φόρος επί της Διαφήμισης), που αποτελούν δηλαδή περιουσία των δημοσιογράφων και δεν είναι δημόσιο χρήμα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ

Ικανοποίηση και επιφυλάξεις μετά την ψηφοφορία, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επικράτησε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Συμφωνήθηκε ότι η ΕΣΗΕΜΘ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ΠΟΕΣΥ προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της αν τελικώς αποφασιστεί συνέχιση των κινητοποιήσεων.  Στο σημείο αυτό υπήρξαν σκέψεις διαγραφής για βουλευτές που είναι δημοσιογράφοι-μέλη της Ένωσης οι οποίοι υπερψήφισαν το άρθρο στο πνεύμα της κομματικής πειθαρχίας και υπό την απειλή των κυρώσεων. Επίσης αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΣΗΕΜΘ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί από την ΠΟΣΠΕΡΤ μπροστά από το κτίριο της ΕΤ3, αύριο, στις 11 το πρωί.

Συμπέρασμα: Ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οφείλεται σε αυθεντικό ή… τεχνητό νοκ-άουτ, το αστραπιαίο της δημοσιογραφικής νίκης θα πρέπει περισσότερο να προβληματίζει παρά να χαροποιεί. Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Τύπου θα είναι οι μοναδικοί που θα την γλυτώσουν με τόση ευκολία -ασχέτως αν τα λεφτά είναι δικά τους και όχι της Πολιτείας που θέλει να τα πάρει- δεν θα καταγραφεί με τον καλύτερο τρόπο στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και αυτό θέλουν οι κυβερνώντες. Το γεγονός ότι ο βασικός μισθός του δημοσιογράφου είναι κάτω από τα 500 ευρώ καθαρά και ότι τα μπλοκάκια απειλούν να γίνουν θεσμός μισθοδοσίας δεν είναι αρκετό.

Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί όσων αφορά στη στάση των Ενώσεων και το μέλλον των κινητοποιήσεων διότι εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό είναι ότι το υποτιθέμενο «προνόμιο» των δημοσιογράφων είναι εργασιακό δικαίωμα. Ότι για το χρέος της χώρας δεν ευθύνονται όσοι εργάστηκαν σκληρά, αλλά όσοι τα έπαιρναν και τα παίρνουν πουλώντας παραγοντιλίκη, αρπάζοντας μίζες και κάνοντας αρπαχτές…

Η νίκη του Τύπου μπορεί να δώσει ελπίδα, πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι μπορούν να επανακτηθούν τα απολεσθέντα εργασιακά δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s