Media News

Επιτέλους απεργία διαρκείας από σήμερα σε όλα τα ΜΜΕ

Τον κακό μπελά της φαίνεται επιτέλους ότι βρίσκει η τρικομματική κυβέρνηση -κατ’ επέκταση και η διεθνής τρόϊκα- από τους δημοσιογράφους, καθώς το νέο σύστημα που επιχειρείται να εφαρμοστεί στερείται της στοιχειώδους ευφυίας και δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα. Η απεργία διαρκείας που άρχισε σήμερα στον Τύπο -αν τηρηθεί από τις Ενώσεις και τους συναδέλφους δημοσιογράφους- έστω και καθυστερημένα θα αποτελέσει μια απάντηση στις απίστευτες προκλήσεις κατά των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με θυσίες, κόπο και αίμα. 

Οφείλω να σημειώσω ότι την πρόταση για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ είχα υποστηρίξει με ένταση πριν από περίπου δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜΘ όταν η κρίση ήταν ακόμη στην αρχή της και όταν είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της στο χώρο του Τύπου και στις άλλες πτυχές της εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει η επιχείρηση απαξίωσης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και η ενημέρωση είχε αρχίσει να μπαίνει στο στόχαστρο των τρομοκρατών της κοινής γνώμης.

Η πρόταση ήταν απλή, αφήνουμε τα μολύβια στο τραπέζι, τα μικρόφωνα και τις κάμερες στο πάτωμα έως ότου:

-επαναφέρουμε τους όρους της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και κάνουμε την αυτοκάθαρσή μας, από όλα τα περιττώματα που  λερώνουν τον Τύπο

-πετύχουμε την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος

-αναλάβουμε την ουσιαστική διαχείριση των ΜΜΕ (το μάνατζμεντ και όχι επίταξη για να μην παρεξηγηθώ), αντί των εκδοτών-εργολάβων (και ενίοτε κρεατεμπόρων), των τρικολόρε διευθυντών και των άγουρων golden boys…

-απαιτήσουμε να έχουμε ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση του διαδικτυακού τοπίου της ενημέρωσης, έχοντας (και καταστατικά) το δικαίωμα ίδρυσης ηλεκτρονικής εφημερίδας και την υποχρέωση για την αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας.

Την πρόταση μου κατέθεσα και στην ΠΟΕΣΥ, όταν αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Δυστυχώς, βρέθηκαν πολύ λίγοι υποστηρικτές και αρκετοί από αυτούς που σήμερα σηκώνουν τα λάβαρα της απεργίας τότε εξέφραζαν δισταγμούς και επιφυλάξεις.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν γινόταν τότε, τα αποτελέσματα θα ήταν καταλυτικά. Εύχομαι να κάνω λάθος.  Ελπίζω, όπως είμαι βέβαιος και η πλειονότητα των συναδέλφων δημοσιογράφων ότι αυτός ο νυν υπέρ πάντων -αν τελικά λάβει αυτή τη μορφή- απεργιακός αγώνας που ξεκίνησε θα έχει επιτυχία… και ίσως  να αποτελέσει τη θρυαλίδα που θα πυροδοτήσει τις αντιδράσεις για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες όλων των εργαζομένων στην πατρίδα μας…

Advertisements

One thought on “Επιτέλους απεργία διαρκείας από σήμερα σε όλα τα ΜΜΕ

  1. ….μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει αν η πρακτική καναλιού εθνικής εμβέλειας που μεταδίδει στη διάρκεια της απεργίας επαναλήψεις ενημερωτικών εσωτερικών παραγωγών είναι δόκιμη???

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s