Media News

ΕΔΟΕΑΠ: διεκδικεί € 71,2 εκατ. από το Δημόσιο

Το ποσό των 71,2 εκατ. ευρώ, προσαυξημένο κατά τους νόμιμους τόκους, διεκδικεί  από το ελληνικό Δημόσιο, ως αποζημίωση για τη ζημιά που είχε από τη διαδικασία του PSI+, ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Eπικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, με αγωγή, που κατατέθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του Δημοσίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, ζητείται η αποκατάσταση της περιουσιακής ζημιάς που υπέστη ο ΕΔΟΕΑΠ από την υποχρεωτική ανταλλαγή των τίτλων/ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε στις 9 Μαρτίου 2012, η οποία ανέρχεται στο 80% περίπου της ονομαστικής αξίας των ομολόγων σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Η νομική βάση της αγωγής του ΕΔΟΕΑΠ αφορά, εκτός των άλλων, «σε παραβίαση της Αρχής της Ισότητας, εφόσον δεν παρέχεται αντιστάθμισμα για την περιουσιακή ζημιά που υπέστη, και στον αντισυνταγματικό περιορισμό συνταγματικού δικαιώματος, σύμφωνα με το οποίο το κράτος όφειλε να προστατεύσει τον ΕΔΟΕΑΠ και όλους τους κοινωνικοασφαλιστικούς oργανισμούς της χώρας, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και καλύπτει την ιατρικοφαρμακευτική περίθλαψη και την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η αγωγή του φέρει την υπογραφή των νομικών Κώστα Χρυσόγονου και Δημητρίου Μέλισσα.

Η δικαστική έρευνα

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της διαχείρισης και της δραματικής μείωσης των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ έχει παρέμβει από το τέλος Ιουνίου του 2012 ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης. Η διεξαγόμενη δικαστική έρευνα αφορά στον εντοπισμό τυχόν ευθυνών για το σημαντικό ζήτημα ρευστότητας και κατά συνέπεια βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο εν λόγω οργανισμός. Η έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, καθώς ο εισαγγελέας ερευνά αφενός μεν τυχόν ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος για το «κούρεμα» των ομολόγων, αλλά και τυχόν ευθύνες στελεχών του ΕΔΟΕΑΠ ως προς τη διαχείριση των αποθεματικών του οργανισμού.

Ρευστοποίηση ομολόγων μετά το PSI+

Ωστόσο, στη συνείδηση των 18.000 και πλέον μετόχων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ το κυριότερο ερώτημα, το οποίο δεν έχει ακόμη απαντηθεί επαρκώς, είναι για ποιους ακριβώς λόγους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισαν, κατόπιν του PSI+, δηλαδή μετά τις 9 Μαρτίου 2012, να ρευστοποιήσουν ομόλογα που διακρατούσε για λογαριασμό του ασφαλιστικού οργανισμού η Τράπεζα της Ελλάδος – και μάλιστα στο 18-20% της ονομαστικής αξίας τους -, αντί να αξιοποιήσουν καταθέσεις που διατηρούσε ο ίδιος οργανισμό σε εμπορικές τράπεζες για την εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών του.

Στα 5 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά το διάστημα από τις 19 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου 2012 έγιναν ρευστοποιήσεις ομολόγων, ύψους 25 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, το διαθέσιμο υπόλοιπο του ΕΔΟΕΑΠ να περιοριστεί στις 7 Ιουνίου 2012 μόλις σε 5 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, ο ΕΔΟΕΑΠ επιμένει πως οι ρευστοποιήσεις ήταν αναλήψεις και άρα τα ομόλογα διατηρούν στο ακέραιο την αξία τους, απομειωμένα μόνον κατά το ποσό που αντλήθηκε.

Με δύο λόγια, οι εκπρόσωποι του ΕΔΟΕΑΠ είτε δε γνώριζαν τι ακριβώς έπρατταν, ενώ όφειλαν να γνωρίζουν, είτε είχαν την πεποίθηση πως γνώριζαν, αλλά δεν ήξεραν τι ακριβώς πράττουν.

grafologio

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s